Skip Navigation Linksdramska-skupina

Dramsko-recitatorska skupina

 

Tudi dramska skupina KPD Bazovica je začela delovati kmalu po ustanovitvi društva. Tedanji člani, Slovenci, redno zaposleni v Hrvaškem narodnem gledališču Ivana Zajca na Reki, so prevzeli marsikatero skrb pri zahtevnih vlogah in režiranju v ljubiteljski dramski skupini v društvu Bazovica. Društvo si je prizadevalo pritegniti čim več izobražencev, posebno iz prosvete, vendar jih je bilo težko pridobiti.

Dramska skupina je vidno in hitro napredovala v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja s prihodom inspicienta Alojza Usenika iz reškega gledališča. Alojz Usenik je okrog sebe zbral več članov, nadarjenih ljubiteljskih igralcev, ki so zaradi nagnjenosti do igranja igrali tudi njim ustrezne vloge.

Na domačem odru in v gosteh je dramska skupina do zdaj odigrala več kot tristo predstav. Zapisovalec kronike bi imel veliko dela pri opisovanju prijetnih in spomina vrednih dogodkov iz delovanja dramske skupine društva.

V začetku delovanja so bila na programu klasična dela, prilagojena ljudskemu odru, denimo Hlapec Jernej, Mati, Županova Micka, Analfabet, pozneje pa Piknik s tvojo ženo, Glej, kako lepo se začenja dan, Polnočni vlom, Stekel pes, Antraks idr. Največji in najzanimivejši nastop doslej je imela dramska skupina v Beogradu na 30. jubilejni reviji BRAMS-a z Vdovo Rošlinko.
Županova Micka
Dramska skupina KPD Bazovica: Županova Micka
Omeniti velja tudi nastop pri rojakih v društvu Triglav v Nürnbergu s komedijo Piknik s tvojo ženo.

Dramska skupina je za svoje uspešne ljubiteljske igralske dosežke prejela veliko nagrad in zahval. Zveza kulturnih organizacij Slovenije je vodjo dramske skupine, Alojza Usenika, za dolgoletno izredno uspešno ljubiteljsko gledališko kreativno delovanje slovesno nagradila: med drugim je prejel dve Linhartovi znački, za glavni vlogi v komedijah Glej, kako lepo se začenja dan in Piknik s tvojo ženo. Decembra leta 2003 pa je Alojz Usenik prejel tudi prestižno Severjevo nagrado za življenjsko delo.
Romeo in Julija - pa še kaj
Iz komedije Romeo in Julija – pa še kaj
Po odhodu Alojza Usenika sta vodenje Dramske skupine opravljala še Siniša Posarić, ljubiteljski igralec, režiser in književnik znan na Reških odrih, ki  je že prej sodeloval pri delu Dramske skupine. Za njim je skupino vodila mlada dramaturginja Renata Fugošić. V tem času je skupina večkrat izvajala komedijo Vjeka Alilovića "Romeo in Julija pa še kaj" v režiji Serđa Dlačića ter "Zaigrani Kishon" v režiji Siniše Posarića in Renate Fugošić.