Skip Navigation Linksfolklorna

Folklorna skupina

Folklorna skupina, katere delo je v devetdesetih letih začelo stagnirati, je ob koncu leta 2008 znova začela z aktivnejšim delovanjem. Danes šteje 18 članov, poleg 17 ženskih ima tudi moškega plesalca. Upamo, da se nam bo v prihodnje še kateri moški pridružil.

Plešemo slovenski gorenjski in slovenski prekmurski ter istrski splet v koreografiji Alenke Juretić iz KUD Zvir, Jelenje. Balun je v sodelovanju s Sandro Farkaš iz FD Pazin pripravila Martina Mičetić, Funarić Gabrijela iz KUDa Zora Opatija pa koreografijo slavonskega spleta. Obsežen repertoar smo popestrili tudi z obnovljenim sklepnim kolom iz opere Ero z onega sveta Jakova Gotovca.

Na nastopih nas spremljata Ivan Simić na harmoniki in Ivan Harej na kontrabasu, za slavonski ples pa nas bo spremljal ansambel tamburaškega orkestra KUDa Željezničar.

Slovenski narodni plesi so se na društvenem odru plesali že od samega začetka. Organizirana folklorna skupina, ki je delovala dalj časa, kar 14 let, pa je zaživela leta 1971. Kmalu po ustanovitvi je strokovno vodstvo prevzela baletna plesalka gledališča Ivan Zajc na Reki, Sonja Kern-Svoboda in od takrat je skupina začela uspešno nastopati. Plesali so valčke in polke, moderne in klasične plese ter za svoje nastope prejeli vrsto priznanj. S kvaliteto je raslo tudi število članov, potomcev rojakov in druge mladine, ljubiteljev ritma in melodije, nastopov in potovanj. V osemdesetih letih je delovala tudi otroška skupina, ravno tako pod skrbnim očesom Sonje Kern-Svoboda, med mladimi zelo priljubljene mentorice.