Skip Navigation Linkszbor

 

Zborovsko petje je imelo vedno pomembno vlogo v naši kulturi, zato ne preseneča, da je ob sami ustanovitvi društva, kot prva sekcija, zaživel mešani pevski zbor in v zelo kratkem času privabil dovolj pevcev in pevk. To niso bili šolani pevci, bili so delavci iz tovarn in pristanišča in večina izmed njih niti not ni poznala. Pod vodstvom prvega dirigenta in pevovodje prof. Stanka Volariča je zbor kmalu obogatil svoj spored tako, da je lahko nastopal na številnih prireditvah in festivalih ljubiteljskega delovanja.

Dolgoletnga zborovodjo Franja Bravdico je leta 2010 nasledila nova zborovodkinja Maja Dobrila, za njo pa je jeseni 2012 zbor prevzel Zoran Badjuk. MePZ šteje okoli 35 pevk in pevcev. Čeprav primanjkuje mladih moči, moramo reči, da v njem prepevajo že vnuki prvih pevcev, nekateri dolgoletni člani pa skoraj od samega začetka.

Celotno društvo in zbor sta bila vedno odprta za vse ljudi dobre volje in ljubitelje ustvarjalnosti, zato so med pevci tudi številni domačini.

Repertoar zbora sestavljajo predvsem slovenske ljudske in umetne pesmi, napevi istrskega in dalmatinskega melosa ter tudi domače pesmi v italjanščini. Pri našem delu nam je bil v veliko pomoč žal že preminuli rojak, skladatelj Josip Kaplan, ki je živel v Lovranu. Uglasbil je pesmi našega člana in pevca, Slavka Arbitra: "Po planincah", "Zdomec" in našo "himno" - "Bazovica", ki so redno na sporedu zbora.

Zbor nastopa na vseh pomembnejših prireditvah v mestu in okolici, za kar je prejel številna priznanja in pohvale. Prav tako gostuje tudi drugod po Hrvaškem in v Sloveniji, med drugim na srečanjih "Primorska poje", od leta 1973 in na "Taboru slovenskih pevskih zborov", od leta 1974 naprej.

Prepričani smo, da slovenska pesem ne bo zamrla in da bodo mlajše generacije rade nadaljevale našo začeto pot.

"Kako si mi lepa, dežela domača,
 daleč od tebe zdaj v duši trpim,
 spomin na dom v radost me vrača,
 kot rožo cvetočo te videt želim."

 Slavko Arbiter: "Zdomec"